Αγρότες : Τα «SOS» για την υποβολή Μ.Υ.Φ. εσόδων-εξόδων
Tα σημαντικότερα που πρέπει να προσέχουμε
– Φυσικό πρόσωπο που δεν είναι ενταγμένος ούτε στο ειδικό ούτε στο κανονικό καθεστώς.
Πρόκειται συνήθως για μισθωτούς ή συνταξιούχους οι οποίοι ουδέποτε έχουν γραφεί στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. ως ειδικού καθεστώτος. Συνήθως γιατί έχουν μικρή παραγωγή και δεν δημιουργήθηκε ποτέ η ανάγκη να ζητήσουν επιστροφή Φ.Π.Α. Δεν υποβάλλουν καθόλου Μ.Υ.Φ., απλά γιατί το σύστημα δεν τους αναγνωρίζει. Εχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις κατά τις οποίες, ένας ανένταχτος πρέπει να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς με ημερομηνία 1/1/2017.
Αυτό για να γίνει με τη διαδικασία της μετάταξης θα πρέπει προηγουμένως να τον εντάξουμε στο ειδικό καθεστώς με ημερομηνία 31/12/2016 και στη συνέχεια να τον εντάξουμε στο κανονικό. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί εκπρόθεσμη έναρξη και θα έχει πρόστιμο.
Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να υποβάλουμε Μ.Υ.Φ. για τους ανθρώπους αυτούς αφού για το 2016 θεωρούνται αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
– Αγρότης ειδικού καθεστώτος.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχουν υποχρέωση να υποβάλουν μία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων. Μπορεί κάποιος να έχει καταχωρίσει τα παραστατικά εξόδων στο λογιστικό του πρόγραμμα κατά ημερομηνία έκδοσης, άλλος να τα έχει καταχωρίσει με ημερομηνία 31/12/2016, σε κάθε περίπτωση πάντως η υποβολή των Μ.Υ.Φ. εξόδων για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα περιλαμβάνουν το διάστημα που θα αναγράφει 1/1/2016 – 31/12/2016. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις αγροτών ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι (με απόφαση που έχουν από την Δ.Ο.Υ. αρμοδιότητάς τους), έχουν εκδώσει οι ίδιοι τιμολόγια πώλησης. Υπάρχουν κάποιες τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες όμως είναι ελάχιστες. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλουν κανονικά 3μηνη Μ.Υ.Φ. εσόδων.
– Αγρότης κανονικού καθεστώτος.
Για τα έσοδά του θα υποβάλλει καταστάσεις για κάθε 3μηνο, ενώ για τα έξοδά του θα υποβάλλει μία ετήσια κατάσταση. Στα έσοδά του συμπεριλαμβάνεται ό,τι θα λάμβανε υπόψη αν ήταν μία κανονική επιχείρηση.
– Αγρότης του κανονικού καθεστώτος – επαγγελματίας.
– Υποβάλλονται οι Μ.Υ.Φ. των εσόδων κάθε τρίμηνο.
– Στις Μ.Υ.Φ. των εσόδων συμπεριλαμβάνονται και οι πωλήσεις της επαγγελματικής του δραστηριότητας και οι πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων.
– Στις Μ.Υ.Φ. των εξόδων συμπεριλαμβάνονται στο τέταρτο τρίμηνο όλα τα έξοδα του έτους.
– Στην περίπτωση (είναι το πιο πιθανό), που οι καταχωρίσεις των αγροτικών εξόδων έχουν γίνει στην ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών, τότε συμπεριλαμβάνονται κανονικά στις τριμηνιαίες Μ.Υ.Φ. των εξόδων.
Να επισημάνουμε ότι:
– Δεν υπάρχει υποχρέωση αποτύπωσης των επιδοτήσεων στις Μ.Υ.Φ., αφού δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου για την είσπραξή τους.
– Σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να εκδώσει τιμολόγιο για την είσπραξη των επιδοτήσεων, τότε είναι υποχρεωμένος να τις συμπεριλάβει στις ΜΥΦ.
Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να συμπεριλάβει τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1003/31.12.14 §8.1.2: «από 01.01.15 8.1.2 Για την είσπραξη αποζημιώσεων, επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, επιστροφών τόκων, εισφορών και λοιπών συναφών εσόδων, δεν προβλέπεται ή έκδοση τιμολογίου από την Οδηγία 2006/112/ΕΕ.».
Εάν όμως κάποιος για δικούς τους λόγους συνεχίζει να εκδίδει τιμολόγιο για τις επιδοτήσεις, έχει αυτόματα την υποχρέωση να τις συμπεριλάβει στις Μ.Υ.Φ. των εσόδων του.
Μπορεί να προβλέπεται ως ελάχιστη υποχρέωση η υποβολή 3μήνων Μ.Υ.Φ. εσόδων και μίας ετήσιας Μ.Υ.Φ. εξόδων για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να υποβληθούν σε 3μηνιαία βάση και τα έξοδα.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ